2021, La 11a Festa

Malgrat tot, seguim dempeus.

L’esclat de la pandèmia ens va obligar a suspendre l’11a Festa del Trepat de 2020.

Ens va costar prendre la decisió i ens va saber molt de greu, però la suspensió era l’única opció possible. 

Estem vivint encara en la incertesa, amb possibles noves onades del virus, tot desitjant que les vacunes arribin aviat per a tothom.

 La Junta de l’Associació de la Festa del Trepat teníem clar que havíem de fer tots els possibles perquè el 2021 poguéssim  tornar a organitzar la festa, si la situació sanitària ens ho permet. 

Ens veiem en la necessitat d’ajudar, ni que sigui una mica, a recuperar les activitats  culturals, socials i econòmiques que la crisi sanitària ha reduït a la Conca. Per això ens vam marcar, com a prioritat, tornar a fer la Festa del Trepat. 

Sabíem que no seria prudent fer una festa centrada en el nucli del poble ni en els portals dels veïns que tants i tants anys han obert les portes de casa seva. Però havíem de buscar alternatives. Per aquet motiu, enguany la festa l’hem traslladat a les eres, un bonic espai del nostre poble a l’aire lliure, on serà més fàcil poder complir amb les mesures sanitàries i tenir control d’aforament, ja que aquest any, de moment, serà limitat. Per això caldrà comprar una entrada per poder accedir-hi.

Fem que l’onzena Festa del Trepat  continuï sent una festa lúdico-cultural, familiar i segura. Us hi esperem!

Jordi Ribas, 

President de l’associació festa del trepat

Trepat és vi
Trepat és ciència

Trepat és identitat
Trepat és cultura

Trepat és art
Trepat és festa

Trepat és terra. Trepat és aigua
Les centenàries vinyes de trepat arrelen en les argiles d’una conca al·luvial, al mig de la qual s’aixeca Barberà de la Conca sobre un tossal vorejat al nord i ponent pel riu Anguera, on hi desemboquen diversos torrents.

Cruïlla de les aigües subterrànies provinents de la serra Carbonària, presidida pel Tossal Gros al sud, i la de Comaverd a llevant, trobem les fonts del Bou i del Teix al bosc de Jordà o les fonts Gitarda, Vella i de la Rabassa al poble mateix.
El tossal de Barberà és un mirador amb privilegiades vistes a un paisatge de vinyes, sembrats, ametllers i hortes arrecerades per canyars, davant del teló de fons de boscos muntanyosos de pins i clapes disperses d’alzines, roures rebolls, àlbers o xops.
Tots els camins fan cap a Barberà.

Trepat és vi. Trepat és ciència
El trepat és el raïm negre autòcton de la Conca de Barberà.
Brota aviat, és sensible a les gelades de primavera però resistent.
No té pressa per madurar perqué té tota la set de la Catalunya de secà, de la Catalunya Nova.
Amic de la fresca i de la terra humida, agraeix l’aigua amb raïms generosos, grans, sucosos.
Cabaler de casa humil, semblava condemnat a ser el mosso dels raïms d’anomenada. Però, sofert i productiu, s’ha guanyat el present amb vins i caves rosats, i està decidit a guanyar-se el futur amb vins negres i, per què no, blancs. Destre en elaborar caldos de graduació alcohòlica mitjana, bona acidesa i tast lleuger, fresc i afruitat, el trepat serà per dret l’hereu de casa seva, d’aquesta terra.

Trepat és identitat. Trepat és cultura
A l’època romana, la Conca de Barberà era via pública de pas entre l’interior peninsular i Tàrraco capital, a qui la Roma imperial reconeixia la perícia d’elaborar bons vins.
La primera referència a Barberà i comarca és de l’any 945, quan el comte Sunyer de Barcelona cedeix al monestir benedictí de Santa Cecília de Montserrat l’ermita de Sant Pere d’Ambigats, situada en Campo Barberano.
El patrimoni més antic conservat és el castell medieval, citat el 1012, quan la Conca era territori de frontera entre la cristiandat i Al-Andalus.
El castrum de Barberà és un mirador estratègic al mig de la comarca que, al segle XII, els croats de l’orde del Temple convertiran en una comanda agrícola i vitivinícola amb dominis fins a l’Espluga de Francolí al mateix temps que l’orde del Císter funda el monestir de Poblet.

Amb la persecució dels cavallers templers, el castell passarà a mans dels hospitalers, que el tindran fins a les desamortitzacions eclesiàstiques del segle XIX, en què se’l quedarà l’Estat, qui el cedirà a l’Ajuntament per fer-hi les antigues escoles públiques.

La barroca església de Santa Maria es construirà amb l’expansió de la indústria del vi i l’aiguardent del segle XVIII, tot i que s’hi conserva el timpà romànic de l’església antiga. Barberà de la Conca farà front als estralls de la fil·loxera amb l’impuls el 1894 d’unasocietat agrícola de petits propietaris, parcers i jornalers que construiran el primer celler cooperatiu de l’Estat espanyol (1901). A més d’aquest celler conegut com a sindicat de baix, que avui acull el Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, aquella associació ens ha deixat la seva seu social, La Societat, actual alberg de visitants.
El 1919, els grans propietaris inauguraran una de les catedrals del vi, el sindicat de dalt, obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell.

Trepat és art. Trepat és festa
La Festa del Trepat de Barberà de la Conca és un homenatge a les vinyes de trepat i a la ciència d’aquells que les han cultivat durant segles.
La Festa del Trepat és un homenatge a la identitat i a la cultura d’una terra de vi.
La Festa del Trepat és un impuls a la viticultura i al turisme enològic i cultural.
La Festa del Trepat és passat, present i futur.
La Festa del Trepat casa el vi amb l’art.
Cadascun dels vins de la Conca fet amb trepat marida amb cadascuna de les obres d’art dels artistes convidats.
Cada maridatge es fa dintre d’un dels antics portals de casa, oberts als carrers i places d’aquesta vila mil·lenària, oberts als vianants.
La Festa del Trepat programa xerrades, visites guiades a les vinyes, concerts, exposicions, recitals, activitats infantils i juvenils, esmorzar popular, trobada de col·lecionistes de xapes de cava, etc.
La Festa del Trepat presenta els celleristes i els seus vins tan a un públic familiar com als professionals, crítics i bloguers del vi, la restauració i l’hosteleria

La Festa del Trepat es recolza en la singularitat de la varietat de raïm
trepat, una de les cinc varietats autòctones de Catalunya, de la qual es
produeixen vins i caves d’una gran originalitat i qualitat. A més a més, el segon element que fa de la Festa una activitat especial és la clara aposta per situar l’experiència del vi en un espai físic transformat per la presència de diferents formes d’art.
Maridatge de vi i art, per tal d’oferir un entorn de sensacions on el vi i l’art deixen d’estar tancats en els seus espais habituals per proposar al visitant una nova manera de gaudir-los.
La Festa del Trepat és una aposta nascuda des de la iniciativa popular
de la gent de Barberà de la Conca per tal de construir espais de desenvolupament econòmic i cultural partint de les nostra singular cultura rural en la que la tradició ha estat de sempre farcida de modernitat i emprenedoria.

El trepat és una de les cinc varietats autòctones de Catalunya (Macabeu, pansa blanca d’Alella, picapoll del Pla de Bages, trepat de la Conca de Barberà i xarel·lo del Penedès). De brotada primerenca i sensible a les gelades de primavera, però més resistent a malalties criptogàmiques, dóna vins de bona acidesa i graduació alcohòlica mitjana molt característics. Amb el trepat s’obtenen uns vins rosats i uns caves molt personals, però també es troben cada cop més vins negres i algun blanc, els quals estan obtenint un gran reconeixement de la seva qualitat.
Per donar a conèixer aquesta varietat única del territori i per posar de manifest el seu potencial com a dinamitzador de l’economia local, es crea l’Associació Festa del Trepat en col·laboració amb l’Ajuntament de Barberà de la Conca. El seu objectiu principal és l’organització de la Festa del Trepat durant el mes de juny. Durant la resta de l’any l’Associació planteja activitats per tal de promocionar la Festa i en general assolir els objectius i defensar els valors d’aquesta.